MEB’in 2023-2024 eğitim öğretim yılı destekleme ve yetiştirme kurslarına ilişkin hazırladığı kılavuza göre, Bakanlığa bağlı resmî ve özel eğitim kurumlarında öğrenim gören 8, 11 ve 12’nci sınıf öğrencileri ile örgün ve açık öğretim kurumlarından mezun olanlara yönelik destekleme ve yetiştirme kursları açılacak. Uluslararası Anadolu imam hatip liseleri ve uluslararası mesleki ve teknik Anadolu liselerinin 9’uncu sınıfında öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler de ihtiyaç doğrultusunda Türkçe dersinden başvuru yapabilecek.
REHBER ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRİLECEK
Kurslarla ilgili ölçme ve değerlendirme süreçlerinin takibi, öğrenci merkezli bireysel gelişim süreçlerinin izlenmesi, rehberlik ve yönlendirme işlemlerinin takibi açısından 10 sınıfa kadar bir rehber öğretmen/psikolojik danışman; oluşturulan sınıfların 10’u geçmesi durumunda ikinci bir rehber öğretmen/psikolojik danışman, il ve ilçe merkez komisyonlarınca kurs merkezlerine görevlendirilecek. Rehber öğretmen ya da psikolojik danışman, yönerge hükümlerinde belirlenen görevleri yerine getirecek.
ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİ DE GÖREV ALABİLECEK
Diğer yandan kılavuza göre; kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler gibi özel okullarda çalışan öğretmenler de destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alabilecek. Özel okul öğretmenleri, https://e-kurs.meb.gov.tr internet adresindeki e-Kurs modülü üzerinden başvuru yapabilecek. Kurs başvurularını zamanında yapma sorumluluğu öğretmenlere ait olacak.
BAŞVURULAR24 AĞUSTOS’TA BAŞLIYOR
İl ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinde oluşturulacak komisyonlarca açılacak kurs merkezleri belirlenerek 19-22 Ağustos’ta e-Kurs modülüne işlenecek. Kurs merkezi müdürlükleri onayları 22-24 Ağustos arasında verecek.Öğretmen ve öğrenci başvurularının alınması 24-28 Ağustos’ta, kurs merkezi müdürlüklerince öğretmen ihtiyaçlarının e-Kurs modülüne girilmesi ile il ve ilçe merkez komisyonunca öğretmenlerin görevlendirilmesi 28-31 Ağustos, kurs sınıflarının oluşturulması 31 Ağustos-3 Eylül arasında olacak.Kurslar ise 4 Eylül 2023-7 Haziran 2024 tarihlerinde yapılacak. Kurslara katılmak isteyenler, https://e-kurs.meb.gov.tr internet adresindeki e-Kurs modülü üzerinden başvurabilecek.
EN FAZLA 24 SAAT DERS
Destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında 8 ve 11’inci sınıf öğrencileri en fazla 6 ders; 12’nci sınıf, örgün ve açık ortaöğretim kurumları mezunları ise en fazla 8 ders seçebilecek. Haftalık ders süresi 8 ve 11’inci sınıflar için en fazla 18 saat, 12’nci sınıf ve mezunlar için 24 saat olabilecek.
KOMİSYON DÜZEYİNDE GÖREVLENDİRME
rehberlik öğretmenleriyle ilgili yapılan düzenlemenin kurslara olumlu etki edeceğini dile getiren Türk PDR Derneği Genel Başkanı Mesut Yıldırım, şunları söyledi:
“Okullarda sınavlar hakkında öğrencilerin motivasyonunun sağlanması için görevli rehber öğretmenler vardı. Ancak DYK’da daha spesifik gruplara dönük bu hizmet eksik kalıyordu. Yeni düzenlemeyle bu hizmet de verilecek ancak bu komisyon düzeyinde tanımlandı. Yani diğer branşlar gibi ders saati olarak bir tanımlama söz konusu değil. Öğretmenler, DYK’ların planını hazırlayan ilçe milli eğitim müdürlüklerindeki komisyonlarda görev alacaklar. Böylece yıllık ya da aylık plan içinde ders dağıtımlarının yapılması, öğrencilerin o derse dönük motivasyonlarının sağlanması, eksikliklerinin tespit edilmesi ve ölçme değerlendirme sistemlerinin takip edilmesi için rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar komisyonlara dahil edildi. Okul bünyesinde açılan bu DYK’larda 10 sınıf için 1 rehber öğretmen ya da psikolojik danışman, 10 ve üzerinde de bir tane daha öğretmenin komisyona dahil edilmesi ön görülüyor.”