Yemeden önce bir kez daha düşünün! İşte tabağınızdaki gizli düşmanlar

Kalp Sağlığı ve Beslenme İlişkisi Üzerine Diyetisyen Demet Güngördü’den Öneriler

Kalp sağlığı konusunda önemli bilgiler veren Diyetisyen Demet Güngördü, kalp damar sağlığını etkileyen risk faktörleri hakkında açıklamalarda bulundu. Diyabet, obezite, yüksek kolesterol, hipertansiyon, sigara, hareketsizlik, stres ve sağlıksız beslenmenin kalp sağlığını tehdit eden başlıca faktörler olduğunu belirten Güngördü, bu riskler arasında yanlış beslenme alışkanlıklarının önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

‘Kolesterol Dengesi Esas Alınmalı’

Kolesterolün dengelemenin hayati önem taşıdığını vurgulayan Diyetisyen Güngördü, kandaki total kolesterol ve LDL (kötü kolesterol) seviyesinin yüksek olmasının kalp hastalıkları riskini artırdığını belirtti. HDL (iyi kolesterol) seviyesinin düşük olması durumunda ise kalp krizi, damar tıkanıklığı ve felç gibi ciddi sorunların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Güngördü, omega-3 yağ asitlerinin kolesterol dengesi için önemli olduğunu ve uskumru, somon, sardalya gibi yağlı balıklar ile keten tohumu, semizotu ve ceviz gibi bitkisel kaynakların düzenli tüketilmesi gerektiğini belirtti.

‘Doymuş ve Trans Yağlara Dikkat Edin’

Diyetisyen Güngördü, paketli gıdalardan kaçınılmasını önerirken, yağlı kırmızı et, tavuk derisi, sakatatlar, tam yağlı süt ürünleri gibi doymuş yağ içeriği yüksek gıdaların LDL kolesterolü artırdığını belirtti. Ayrıca paketli ürünlerde, kızartmalarda ve bazı pastane ürünlerinde bulunan trans yağların kalp sağlığı için ciddi risk oluşturduğuna değinen Güngördü, yemeklerde margarin ve tereyağı yerine soğuk sıkım zeytinyağı kullanmanın, pişirme yöntemi olarak da kızartma yerine haşlama, buharda pişirme veya ızgara tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Kandaki homosistein düzeyinin yükselmesinin kalp-damar hastalıkları riskini artırdığını belirten Diyetisyen Güngördü, bu durumda B9 (folik asit), B6 ve B12 vitaminlerinin eksikliğinin etkili olduğunu belirtti. Bu vitaminlerin yeşil yapraklı sebzeler, avokado, kırmızı et, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi besinlerde yer aldığını belirtti.

Kalp Sağlığı İçin Öneriler

Kalp sağlığı için alınması gereken önemler hakkında konuşan Güngördü, şu önerilerde bulundu:

  • Kırmızı-mor meyveler antioksidan içerikleriyle kalbi korur.
  • Sarımsak, kan basıncını ve kolesterolü düşürmede etkilidir.
  • Posa içeren sebzeler, meyveler, kurubaklagil ve tam tahıllı ürünler günlük diyette bulunmalıdır.
  • Omega-3 zengini balıklar haftada en az iki kez tüketilmeli ve kızartma yöntemi tercih edilmemelidir.
  • Tuz tüketimi azaltılmalı, sakatat ve işlenmiş et ürünlerinden kaçınılmalıdır.
  • Günde 30 dakikalık orta şiddette egzersiz yapılmalıdır (yürüyüş, yüzme vb.).
  • Kilo kontrolü kalp sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Köpek kisti nedir? Karaciğer kist hidatiği hakkında uzman uyarısı

Karaciğer Cerrahisi ve Transplantasyonu Uzmanı Prof. Dr. Koray Acarlı, halk arasında “köpek kisti” olarak bilinen karaciğer kist hidatiği hastalığına karşı uyardı. Parazitin doğada nasıl bulaştığını ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı. Özellikle hayvancılıkla uğraşan bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Kene temasları artıyor: Hangi bölgeler riskli?

Kene temaslarına karşı vatandaşları uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene ısırıklarıyla bulaşan ve ölümcül sonuçlara yol açabilen ciddi bir hastalık. Doğadan eve döndükten sonra mutlaka vücudun kene açısından kontrol edilmesi lazım. Eğer bir kene fark edilirse kesinlikle elle çıkartılmamalı, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.