İnsan gözünden daha hızlı şekilde ışığa adapte olan biyonik sensör geliştirildi

Fuzhou Üniversitesi araştırmacıları, insan retinasının ışık uyaranlarını algılama ve uyum sağlama şeklinden esinlenerek benzer bir sensör geliştirdi. Hong Kong merkezli South China Morning Post’un haberine göre, insan görme sistemi, ışıkta meydana gelen aşırı değişikliklere uyum sağlayabilen bir yapıya sahip.

İnsan gözü, bir sonraki seferde daha hızlı adapte olabilmek için ayarları hafızasında tutabiliyor.


YENİ SENSÖR, İNSAN GÖZÜNÜN 2 İLE 30 DAKİKA ARASINDA UYUM SAĞLADIĞI ŞEYE 40 SANİYE İÇİNDE UYUM SAĞLIYOR

Geleneksel makine görme sistemleri, “gereksiz verilerin üretilmesi ve yüksek güç tüketimi” gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır.

Geliştirilen biyonik sensör, karanlık ile aydınlık arasındaki aşırı değişikliklere insan gözünden daha hızlı bir şekilde uyum sağlayabiliyor.

Sensörün çalışma prensibi, ani ışık değişimlerine uyum sağlayabilen kuantum noktaları veya minik yarı iletken nanokristallerin kullanılmasına dayanmaktadır.

Araştırma ekibi, yeni sensörün, daha az enerji tüketerek daha hızlı hesaplama yapabildiğini belirtti.

Araştırmanın sonuçları, “Applied Physics Letters” adlı dergide Amerikan Fizik Enstitüsü tarafından yayınlandı.

Related Posts

Türklere tek renk tarifesi tepki topladı: Otomotiv devinden açıklama

Tesla’nın Model Y’nin Türkiye’de sadece tek renk seçeneği ile satılması nedeniyle tepki yağdı. Konuya ilişkin Tesla açıklama yaptı.

Yeni iddia kafaları karıştırdı! 15 bin yıllık fark ortaya çıktı

Yeni bir araştırmaya göre modern insanların Avustralya’ya 65 bin yıl önce değil, yaklaşık 50 bin yıl önce ulaştığı ileri sürüldü. La Trobe Üniversitesi’nden Jim Allen ve Utah Üniversitesi’nden James O’Connell, Neandertal DNA’sı üzerine yapılan son çalışmaların ardından bu iddiayı ortaya koyarak, Avustralya’ya ilk gelen insanların Neandertal genleri taşıdığına dikkat çekti.

Microsoft’tan OneDrive sorununa komik çözüm

Microsoft bir süredir yaşanan OneDrive sorununa çözüm olarak cihazınızı yeniden başlatmayı öneriyor.

X, topluluk notlarını artık yapay zekâya yazdıracak

Yapay zekâ destekli topluluk notları yazımı test sürecine girdi. Fakat test sürecinde bile işler pek yolunda gidecekmiş gibi durmuyor. Kullanıcılar şimdiden sistemle ilgili tartışmalara başladı.

Finans sektöründe yapay zeka dönemi! Uzmanların öngörüsü korkuttu

Teknolojinin hayatımızdaki etkisi yapay zekayla birlikte daha da hissedilir bir hale geldi. Yapay zekanın hızlı işlevsel ve üretken olması bir çok sektörde kolaylık sağlarken iş dünyasında çalışanları da tedirgin etmeye başladı. Yapay zekanın …

6G ne zaman çıkacak? İşte kullanıma sunulması beklenen tarih

5G daha Türkiye’de yaygın değilken, dünya 6G çalışmalarını hızlandırıyor. Nokia’ya göre önümüzdeki 5 yıl içinde karşımıza çıkabilir.