Dünya ekonomik krizin eşiğinde! Hürmüz Boğazı neden önemli, en çok hangi ülke etkilenir?

İran, Hürmüz Boğazı’nı Kapatma Kararı Alırken ABD’nin Hava Saldırısıyla Tetiklendi

ABD’nin İsrail ile işbirliği içinde İran’ın nükleer tesislerine düzenlediği hava saldırısı, İran’ı Hürmüz Boğazı’nı kapatmaya yönlendirdi. İran Meclisi, Hürmüz Boğazı’nın kapatılması için onay verdiğini açıkladı. Ancak nihai karar, İran Dini Lideri Ali Hamaney’e aittir.

Eğer Hamaney onaylarsa, İran Hürmüz Boğazı’nı mayınlar ve gemilerle kapatma planları yapacak. Dünyanın petrol tüketiminin beşte birini karşılayan bu boğaz, gemiler için erişilmez hale gelecek.

Vortexa’nın verilerine göre, Hürmüz Boğazı’ndan geçen günlük 17,8 milyon ile 20,8 milyon varil ham petrol, yakıt ve kondensat geçiyor. Bu boğazı kullanarak Asya’ya ham petrol ihraç eden OPEC üyeleri arasında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Irak ve İran yer alıyor.

İran’ın Hürmüz Boğazı’nı Nasıl Kapatabileceği

İran, Hürmüz Boğazı’nın girişine mayın döşeyerek ve ticari gemileri İHA’larla caydırarak boğazın tamamen kapanmasını sağlayabilir. İran Meclisi’nin kapatma kararının alınmasıyla birçok ticari gemi, boğazdan geri dönmeye başladı. Bender Abbas limanından boğaz boyunca mayın ve silah yerleştirme planlarıyla boğazın tamamen kapanması hedefleniyor.

Hürmüz Boğazı’ndan geçen ticari gemilerin güvenliğinden Bahreyn merkezli ABD 5. Filosu sorumludur. Boğaz kapatılırsa, ABD’nin desteğiyle 5. Filo, İran’a karşı bir deniz savaşı başlatabilir.

Ancak Hürmüz Boğazı’nın savunulabilir konumu, boğazın mayınlanmasıyla donanma için geçilmez bir bariyer oluşturabilir. ABD güçlerinin boğazı tekrar açması için İran’ın güneyinde çıkarma yapması ya da Birleşik Arap Emirlikleri ile işbirliği gerekebilir.

Eğer Hürmüz Boğazı Kapanırsa Ne Olur?

Hürmüz Boğazı’nın kapanması, dünya ekonomisinde derin bir krize yol açabilir ve İsrail’e saldıran Körfez Arap ülkelerinin savaşa katılma riskini beraberinde getirir. İran’ın petrol gelirinin yüzde 90’ından fazlası bu boğaz aracılığıyla sağlandığı için ticaret gelirlerinden yoksun kalacak ve savunma harcamalarının karşılanması zorlaşacak.

Çin ve Avrupa’dan Hürmüz Boğazı Açıklamaları

Çin Dışişleri Bakanlığı, Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasına ilişkin uluslararası mal ve enerji ticareti için önemli bir güzergah olduğunu belirterek, bölgenin güvenliğinin uluslararası toplumun ortak çıkarına olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Kallas, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatmasının son derece tehlikeli olacağını ve kimse için iyi olmayacağını ifade etti.

Related Posts

Trump’tan Brezilya’ya rekor vergi

ABD Başkanı Trump, Brezilya ürünlerine 1 Ağustos’tan itibaren yüzde 50 gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı. Lula yönetimini ifade özgürlüğünü ihlal etmekle suçlayan Trump’ın kararı, iki ülke arasında diplomatik gerilimi tırmandırdı. ABD’nin şimdiye kadarki uyguladığı en yüksek vergi oranı olması dikkat çekti.

2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Her ay düzenli olarak yatırılan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri için gözler yeniden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığa döndü. Peki, 2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

Son dakika! Sigaraya zam geldi

emmuz ayının başından bu yana sigara gruplarına peş peşe zam gelirken, bugün itibarıyla bir sigara grubuna daha fiyat artışı yansıdı. Philip Morris grubu da sigara fiyatlarına zam yapan firmalar arasına katıldı. ZAMMI TBYD BAŞKANI DUYURDU Tekel …

Vergi borcu olanlar dikkat! 50 binden 250 bine çıkarıldı!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin TL’den 250 bin liraya çıkarıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, vergi ve …