Deprem çantasından sonra bir fırsatçılık daha: Sahte deprem uyarı uygulamaları arttı

Deprem İçin Sahte Uyarı Uygulamalarına Dikkat!

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, depremi önceden bildirdiği öne sürülen uygulamaların arttığını belirtti.

Baki, özellikle son dönemde deprem sonrası artan bilgi ihtiyacını fırsata çevirmek isteyen kötü niyetli kişiler tarafından geliştirilen sahte deprem erken uyarı uygulamalarında karşı uyardı.

Deprem sonrası ortaya çıkabilecek erken bilgi uyarı sistemleri hakkında dikkat etmemiz gerektiğini vurgulayan Baki, bu tür sahte uygulamalara karşı tedbirli olunması gerektiğini söyledi.

Uygulamalar Nasıl Çalışıyor?

Deprem erken uyarı sistemlerinin Baki tarafından anlatılan çalışma prensibi, telefonlardaki ivmeölçer sensörlerinin kullanılmasına dayanıyor.

Uygulama, cihazlardaki sensörler aracılığıyla sarsıntıları algılayarak milyonlarca cihazı bir mobil sismik sensör ağına dönüştürüyor. Eğer aynı bölgede birden fazla cihaz aynı anda sarsıntı tespit ederse, veriler sunuculara iletiliyor ve eğer yıkıcı bir deprem riski varsa, uygulama bölgedeki cihazlara hızlıca uyarı gönderiyor.

Sahte Uygulamalar, Siber Tehdit Haline Dönüşüyor

Sahte deprem uygulamalarının sadece yanlış bilgi yaymadığını belirten Baki, bu tür yazılımların telefonlara zararlı yazılımlar bulaştırabileceğini ifade etti.

Hassas verilere erişebilen bu sahte uygulamaların, kullanıcıları sahte bildirimlerle reklamlara yönlendirerek gelir elde etmeyi amaçladığına dikkat çeken Baki, aynı zamanda telefonlara zararlı yazılımlar yükleyerek kişisel verileri ele geçirmeye çalıştıklarını aktardı.

“Türkiye’de Resmi Mobil Uyarı Sistemi Yok”

Türkiye’de henüz resmi bir mobil uyarı sistemi olmadığını belirten Baki, ABD ve Japonya’da devlet destekli deprem uyarı sistemlerinin bulunduğunu dile getirdi.

Baki, Türkiye’de bu tür sistemlerin olmadığına ve dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, uygulamaların talep ettiği izinlerin gözden geçirilmesi gerektiğini, gereksiz izin isteyen uygulamalardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

Deprem korkusunun yanı sıra dijital güvenliğin de önemli olduğunu vurgulayan Baki, dijital güvenliğin fiziksel güvenlik kadar kritik olduğunu söyledi.

Related Posts

Yeni Papa 14. Leo’nun akraba listesi ünlülerle dolu

ABD’den çıkan ilk papa olan Papa 14. Leo’nun kökenine dair yapılan yeni bir araştırma, dünya çapında ses getirdi. YENİ PAPA 14. LEO’NUN AKRABA LİSTESİ ÜNLÜLERLE DOLU Harvard Üniversitesi’nden Prof. Henry Louis Gates Jr.’ın yürüttüğü Finding Your …

Google ‘yeni aşama’ diyerek duyurdu: Yapay zekanın başına bir Türk geçti

Yapay zekâ yarışında kartlar yeniden dağıtılıyor. Google, teknolojide yeni bir evreye geçişi simgeleyen tarihi bir adım attı ve yapay zekâ vizyonunu yönetecek “Baş Yapay Zekâ Mimarı” pozisyonunu resmen duyurdu. Bu önemli göreve, dünyaca tanınan Türk mühendis Koray Kavukcuoğlu getirildi.

Tel Aviv yakınındaki Bat Yam’da 14 katlı binaya füze saldırısı: 3 ölü, 36 kişi kayıp

Tel Aviv yakınındaki Bat Yam’da 14 katlı binaya füze saldırısı: 3 ölü, 36 kişi kayıp

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’la telefon görüşmesinde, İsrail ile İran arasındaki çatışma, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Beştepe’de İran-İsrail konulu güvenlik zirvesi toplandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde güvenlik toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik katıldı

Cinsel istismarcı ‘cinci hoca’ yakalandı

Kağıthane’de ‘cin çıkardığı’ iddiasıyla 17 yaşındaki K.D. adlı kıza, cinsel istismarda bulunup, teyzesini de taciz eden ve 27 yıl hapis cezasıyla aranan Kenan Kabakulak (72), polis tarafından yakalandı. Kenan Kabakulak’ın 2014 yılında bu olay nedeniyle aldığı 27 yıl hapis cezasıyla firari olarak arandığı belirtildi. Zanlı işlemlerinin ardından cezaevine gönderildi.