Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Sağlık Uzmanından Havuz Hijyeni Uyarısı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, yetersiz klorlamaya sahip havuzların özellikle çocuklar ve hassas gruplar için ciddi bir risk oluşturduğunu vurgulayarak, “Klorlama düzenli yapılmadığında ve dış suların sızıntı yapabildiği havuzlar, göz ve kulak enfeksiyonları gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, havuz seçiminde dikkatli olunması ve belirtilerin hafife alınmaması gerektiğini belirtti.

“Klor Yetersizliği Mikropların Çoğalmasına Neden Olabilir”

Havuzların enfeksiyon kaynağı olmasının temel sebebinin suyun yeterince dezenfekte edilmemesi olduğuna işaret eden Doç. Dr. Diktaş, şunları söyledi:

“Klorlamanın düzenli yapılmadığı ve dış suların sızıntı yapabildiği havuzlar, göz ve kulak enfeksiyonları gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca dışkı kaynaklı mikroplar mide-bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir.”

Enfeksiyon belirtileri konusunda aileleri ve havuz kullanıcılarını uyararak Doç. Dr. Diktaş, “Dış kulakta yara ve akıntı, gözlerde kızarıklık, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateş gibi şikayetler varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalı” dedi.

Havuzdan kaynaklı enfeksiyon riskini azaltmak için alınabilecek basit ama etkili önlemler olduğunu belirten Doç. Dr. Diktaş, şunları önerdi:

“Havuza girmeden ve çıktıktan sonra mutlaka duş alınmalı. Ayrıca gözlük ve kulak tıkacı kullanılmalı. Bezli çocukların mümkünse havuza girmemesi gerekir, özel mayo kullanılıyorsa da hijyen sıkı takip edilmeli.”

Havuzların sağlık açısından denetlenmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, şunları hatırlattı:

“Havuz yetkilileri mutlaka sağlık ve güvenlik belgelerini görünür şekilde sunmalı. Aileler de bu belgeleri sorgulayabilmeli. Yaz sezonuna girerken en önemli tedbir hijyenik havuz tercihi olmalı.” (DHA)

Related Posts

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Köpek kisti nedir? Karaciğer kist hidatiği hakkında uzman uyarısı

Karaciğer Cerrahisi ve Transplantasyonu Uzmanı Prof. Dr. Koray Acarlı, halk arasında “köpek kisti” olarak bilinen karaciğer kist hidatiği hastalığına karşı uyardı. Parazitin doğada nasıl bulaştığını ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı. Özellikle hayvancılıkla uğraşan bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Kene temasları artıyor: Hangi bölgeler riskli?

Kene temaslarına karşı vatandaşları uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene ısırıklarıyla bulaşan ve ölümcül sonuçlara yol açabilen ciddi bir hastalık. Doğadan eve döndükten sonra mutlaka vücudun kene açısından kontrol edilmesi lazım. Eğer bir kene fark edilirse kesinlikle elle çıkartılmamalı, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

‘Haftada 150 dakika egzersizle kalp krizi riskini azaltmak mümkün’

‘Haftada 150 dakika egzersizle kalp krizi riskini azaltmak mümkün’