Beyin hayal ile gerçek arasındaki farkı böyle anlıyormuş

Beyin, Hayal ve Gerçek Arasındaki Farkı Nasıl Anlıyor?

Araştırmacılar, beyin bölgesi olan fusiform girusun, gerçek ve hayal edilen görüntüler sırasında nasıl tepki verdiğini inceledi. Bu çalışmada, beynin bir şeyi gerçek olarak algılayıp algılamadığını belirlemede fusiform girusun aktivitesinin kritik bir rol oynadığı gözlemlendi.

Fusiform girus, yüz tanıma ve nesne algısı gibi görsel işleme süreçlerinde önemli bir rol oynuyor. Hayal sırasında, bu bölgedeki aktivite gerçek algıya göre daha zayıfken, gerçek algıda ise daha güçlü olduğu belirlendi. Beyin, belirli bir aktivite seviyesini aşan uyarıyı “gerçek” olarak algılıyor.

Çalışmada, 26 katılımcıya dinamik bir ekran üzerinde çapraz çizgiler gösterildi veya gösterilmedi ve katılımcılardan çizgileri hayal etmeleri istendi. Hayal edilen çizgiler ile gerçekte ekran üzerinde gösterilen çizgiler bazen örtüşürken bazen farklı oluyordu.

Araştırmacılar, hayal edilen çizgiler ile gerçek çizgilerin örtüştüğü durumda, katılımcıların ekran üzerinde çizgileri gördüğünü sandığını keşfetti. Yani beyin, beklediği görüntüyü hayal ettiğinde bunu gerçekmiş gibi algılayabiliyor.

fMRI görüntüleme ile beynin farklı bölgelerindeki aktivite izlenirken, fusiform girusun hayal ve gerçek algı sırasında aktif olduğu gözlendi. Ancak beyin, aktivite belirli bir düzeyin üzerine çıktığında bunu gerçek olarak kabul ediyordu. Ayrıca, aktivite seviyesi arttıkça beynin karar alma ve problem çözme ile ilgili bölgesi olan anterior insula’nın da aktif hale geldiği gözlendi.

Araştırmacılar, bu keşiften yola çıkarak daha karmaşık görsel uyarıcılarla benzer deneyler yapmayı ve zamanlaması ayarlanmış uyaranlarla hayalin algılanma sürecini test etmeyi planlıyor. Nörobilimci Thomas Pace ise bu bulgunun, hayal ile gerçeği ayırt etme mekanizmaları hakkında önemli ipuçları sunabileceği görüşünde.

Related Posts

Finans sektöründe yapay zeka dönemi! Uzmanların öngörüsü korkuttu

Teknolojinin hayatımızdaki etkisi yapay zekayla birlikte daha da hissedilir bir hale geldi. Yapay zekanın hızlı işlevsel ve üretken olması bir çok sektörde kolaylık sağlarken iş dünyasında çalışanları da tedirgin etmeye başladı. Yapay zekanın …

6G ne zaman çıkacak? İşte kullanıma sunulması beklenen tarih

5G daha Türkiye’de yaygın değilken, dünya 6G çalışmalarını hızlandırıyor. Nokia’ya göre önümüzdeki 5 yıl içinde karşımıza çıkabilir.

Eski Tesla mühendisi hakkında şoke eden suçlama!

Tesla insansız robot projesi Optimus‘a ait gelişmiş el sensörü teknolojilerinin çalındıgi iddiası gündeme bomba gibi düştü. Bu kapsamda eski çalışan Zhongjie “Jay” Li hakkında hukuki süreç başlatıldı. Şirket tarafından ileri sürülen iddiada Li’nin bu …

Fuji X-E5’in çıkış tarihi açıklandı

Fujifilm, retro görünümlü aynasız serisine yeni bir halka daha ekledi: X-E5. Ağustos 2025’te piyasaya çıkacak olan bu model, sadeleşmiş tasarımı ve geliştirilmiş özellikleriyle hem amatörlere hem de profesyonellere hitap ediyor. X-E5’te yer alan 40 …

ATM’deki sarı tuşun arkasındaki büyük sır ortaya çıktı

Bankamatiklerde sıkça gördüğümüz, genellikle tuş takımının sağ üst köşesinde yer alan sarı silme tuşu, yalnızca yanlış tuşlamaları düzeltmek için değil, aynı zamanda önemli bir kullanıcı güvenliği aracı olarak tasarlandı. Ancak çoğu kişi bu tuşun ne işe yaradığını tam olarak bilmiyor.

Unity’de beklenmedik ayrılık

Unity’nin Teknolojiden Sorumlu Üst Yöneticisi Steve Collins, göreve başlamasından yalnızca altı ay sonra istifa etti. Bu ani gelişmeyi TechCrunch adlı teknoloji haber portalına değerlendiren Unity sözcüsü, Collins’in kendi kararıyla görevini …