Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Uzmanından Septum Deviasyonu Hakkında Önemli Bilgiler

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, halk arasında sıkça görülen septum deviasyonu (burun eğriliği) hakkında bilgilendirme yaptı.

Prof. Dr. Kum, “Eğer burnunuzdan rahat nefes alamıyorsanız, gece horluyorsanız, spor yaparken çabuk yoruluyorsanız ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapıda bir eğrilik olabilir. Bu durum bazen doğuştan olabildiği gibi, bazen de sonradan yaşanan travmalarla ortaya çıkabilir. Septum deviasyonu, burnu ikiye bölen kıkırdak ve kemik yapının sağa ya da sola eğilmesi sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda hafif seyrederken, bazı durumlarda ise ciddi nefes alma zorluklarına yol açabilir. Bu sorun sadece nefes darlığına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda baş ağrısı, geniz akıntısı, boğaz kuruluğu, sık sinüzit atakları ve uyku bozuklukları gibi sağlık sorunlarına da yol açabilir” şeklinde konuştu.

‘Teşhisi Kolay, Tedavisi Mümkün’

Septum deviasyonunun, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yapılacak basit bir muayene ile teşhis edilebileceğini belirten Prof. Dr. Kum, “Şikâyetler hafifse, ilaç tedavileriyle rahatlama sağlanabilir. Ancak eğrilik ileri düzeydeyse, genellikle kalıcı çözüm cerrahi mudahale gerektirir. Septoplasti adı verilen bu ameliyatla eğri yapı düzeltilir ve hasta burundan daha rahat nefes almaya başlar. Ameliyat genellikle kolaydır ve hastalar hızla günlük yaşamlarına geri dönebilirler. Tam ve sağlıklı bir nefes, yaşam kalitesini etkileyen önemli bir faktördür. Burnun tıkanıklığını ciddiye almalısınız. Sorunun kökenini öğrenmek için bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurun” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Köpek kisti nedir? Karaciğer kist hidatiği hakkında uzman uyarısı

Karaciğer Cerrahisi ve Transplantasyonu Uzmanı Prof. Dr. Koray Acarlı, halk arasında “köpek kisti” olarak bilinen karaciğer kist hidatiği hastalığına karşı uyardı. Parazitin doğada nasıl bulaştığını ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı. Özellikle hayvancılıkla uğraşan bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Kene temasları artıyor: Hangi bölgeler riskli?

Kene temaslarına karşı vatandaşları uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene ısırıklarıyla bulaşan ve ölümcül sonuçlara yol açabilen ciddi bir hastalık. Doğadan eve döndükten sonra mutlaka vücudun kene açısından kontrol edilmesi lazım. Eğer bir kene fark edilirse kesinlikle elle çıkartılmamalı, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

‘Haftada 150 dakika egzersizle kalp krizi riskini azaltmak mümkün’

‘Haftada 150 dakika egzersizle kalp krizi riskini azaltmak mümkün’