Köpek kisti nedir? Karaciğer kist hidatiği hakkında uzman uyarısı

Karaciğer Cerrahisi ve Transplantasyonu Uzmanı Prof. Dr. Koray Acarlı, halk arasında “köpek kisti” olarak anılan karaciğer kist hidatiği hastalığına dikkat çekiyor. Özellikle kırsal alanlarda köpeklerin beslenmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Acarlı, bu konuda farkındalık oluşturulmadığı takdirde ciddi sorunlarla karşılaşılabileceğini belirtti.

HAYVAN YETİŞTİRMEYLE İLGİLİ BÖLGELERDE SIK GÖRÜLÜYOR

Hastalığın parazit kaynaklı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Acarlı, şu bilgileri paylaştı:

“Karaciğer kist hidatiği, yaygın olarak köpek kisti olarak bilinen, parazitlerle oluşan bir hastalıktır. Ülkemizde özellikle hayvancılıkla uğraşılan bölgelerde sıkça görülür. Parazit, genellikle kurt, çakal ve köpekler gibi hayvanların bağırsaklarında bulunur. Yumurtalar dışkıyla atılır ve bu yumurtalar ot veya su kaynaklarına bulaştığında hayvanlar tarafından alınarak sindirilir. Parazit vücuda girdikten sonra genellikle karaciğerde olmak üzere farklı organlarda kist oluşumuna neden olur.”

KÖPEKLER SUÇLU DEĞİL, KONTROL ALTINDA TUTULMALI

Prof. Dr. Acarlı, insanların da bu döngüde zaman zaman ara konak haline gelebileceği konusunda uyarılarda bulunarak şunları ekledi:

“Eğer parazit yumurtaları oral yoldan alınırsa, insanlarda da karaciğer kisti oluşabilir. Ancak köpekler doğrudan bu hastalığın sorumlusu değildir. Evcil köpeklerinizin beslenmesine dikkat ederek ve düzenli veteriner kontrollerini yaptırarak riskleri en aza indirebilirsiniz.”

İNSANDAN İNSANA BULAŞMAZ

Karaciğer kist hidatiğinin insandan insana bulaşmadığını açıklayan Prof. Dr. Acarlı, “İnsan dışkısında parazitin yumurtası bulunmaz. Ancak aynı çevrede yaşayan bireyler aynı kaynaktan etkilenebilir” şeklinde konuştu.

KARACİĞER DIŞINDA DA GÖRÜLEBİLİR

Parazitlerin çoğunlukla karaciğere yerleştiğini ancak akciğer, beyin ve karın içindeki diğer organlara da sıçrayabileceğini belirten Prof. Dr. Acarlı, “Parazit, yerleştiği bölgede büyüyerek içi sıvı dolu bir kist oluşturur. Genellikle karaciğer fonksiyonlarını etkilemez, karaciğer dokusuna baskı yaparak kendine alan açar” dedi.

KÜÇÜK KİSTLERDE GENELLİKLE BELİRTİ OLMAYABİLİR

Genellikle küçük kistlerin diğer sağlık kontrolü sırasında tesadüfen fark edildiğinin altını çizen Prof. Dr. Acarlı, “Kist küçük olduğunda genellikle belirti vermez. Ancak büyük kistlerde sağ tarafta ağrı ve dolgunluk hissi gibi şikâyetler ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda kistin safra yoluna açılması gibi komplikasyonlar ciddi sorunlara yol açabilir” şeklinde konuştu.

TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Kistin teşhisinin görüntüleme yöntemleriyle konulduğunu belirten Prof. Dr. Acarlı, “Kistin duvar yapısı, kalsifikasyonlar veya kistin içindeki küçük kistler teşhis açısından önemlidir. Endişe uyandıran durumlarda ELISA ve İHA gibi testlerden faydalanılabilir” dedi.

KİST BÜYÜYEBİLİR, PATLAYABİLİR

Tedavi edilmediği takdirde kistin genellikle büyüdüğünü ve komplikasyonlara neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Acarlı, “Kistin patlaması alerjik reaksiyonlara veya kist içeriğinin karın boşluğuna yayılmasına sebep olabilir. Bu da hastalığın tedavisini zorlaştırabilir” şeklinde konuştu.

TEDAVİ YÖNTEMİ: CERRAHİ VEYA GİRİŞİMSEL YÖNTEMLER

Prof. Dr. Acarlı, tedavi süreci hakkında şu bilgileri verdi:

“Hastalığın standart bir ilaçla tedavisi bulunmamaktadır. Parazite karşı etkili bazı yardımcı ilaçlar olsa da asıl tedavi cerrahi boşaltma veya kist içindeki parazitlerin tamamen temizlenmesidir. Uygun vakalarda iğneyle aspirasyon veya laparoskopik yöntemler de uygulanabilir.”

Related Posts

Uzmanından yaz aylarında gebelere ‘sıvı tüketimi’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. Göktuğ Alakuş, havaların mevsim normalleri üstünde seyrettiğini belirterek, hamilelere 2,5-3 litre günlük sıvı alımı önerdiklerini söyledi.

Sıcak havalarda artan “Salmonella” bakterisine dikkat

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklık artışıyla çoğalan Samonella bakterisi tehlikesine karşı gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemini aktardı. Salmonella özellikle bu mevsimde gıda zehirlenmelerinde en yaygın sebep olarak öne çıkıyor. Virüs basit hijyen kuralları ihmal edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

TUS ek yerleşme sonuçlarını açıklandı, yaklaşık dört bin kontenjanının üç bini boş kaldı: Olanaklarımız yetersiz, böyle giderse çocuk doktoru bulamayacağız!

TUS ek yerleşme sonuçlarını açıklandı, yaklaşık dört bin kontenjanının üç bini boş kaldı: Olanaklarımız yetersiz, böyle giderse çocuk doktoru bulamayacağız!

Halsizlik yüzünden hastaneye başvuran kadının karnına yapışmış kene bulundu

Kahramanmaraş’ta hastaneye başvuran bir kadının, yapılan muayenesinde karın bölgesine yapışmış bir kene ile karşılaşıldı. Uzman dermatolog tarafından çıkarılan kene sonrası hasta sağlığına kavuştu.

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…