Üretici ayakta kalmakta zorlanıyor

Aydın’da Hayvancılık Yapan Çiftçilerin Alın Teri

Aydın’ın Bozdoğan ilçesine bağlı Alamut Mahallesi’nde yaşayan Burcu Kaya, eşiyle birlikte hayvancılıkla uğraşıyor. Kaya, ineklerine çocukları gibi baktıklarını ancak masrafların her geçen gün arttığını belirtiyor.

Yem fiyatlarının sürekli yükseldiğini, ancak süt fiyatlarının aynı seviyede kaldığını vurgulayan Kaya, “Gelirimiz çok düşük, mazot fiyatları ise çok yüksek. Çiftçilik yapıyoruz, kendi üretimimizi gerçekleştiriyoruz. İneklerimize de kendimiz baktığımız için süt için kullandığımız yem parası, süt parasını karşılamıyor. Gelirimiz düşük, mazot fiyatları yüksek.” şeklinde konuştu.

Kaya, süt fiyatları ile yem fiyatları arasında denge sağlanamadığını, sürekli bir mali sıkıntı içinde olduklarını belirtiyor. “Süt fiyatları artmıyor, yem fiyatları ise sürekli yükseliyor. Üretici kazanmıyor, bu durum bir an önce çözüme kavuşturulmalı.” diye ekliyor.

Hayvanlarını kesime gönderememeleri konusunda endişelerini dile getiren Kaya, “Süt ve inek parasıyla geçiniyoruz. Buzağı satarak biraz kazanabiliyoruz ancak bu şekilde devam ederse hayvanlarımızı bitireceğiz.” ifadelerini kullanıyor.

Kaya’nın eşiyle birlikte uğraştığı hayvancılıkta veteriner maliyetlerini karşılayamadıklarını belirten çiftçi, “Veteriner maliyetleri yüksek, genellikle ilaçlarını kendimiz alıyoruz ve evde tedavilerini yapmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Diğer bir çiftçi Ata Pehlivan ise devletin et fiyatlarını kontrol altında tutmak adına sürekli dışarıdan hayvan ve et ithal ettiğini ifade ediyor. Ancak süt üreticilerinin göz ardı edildiğini belirten Pehlivan, “Sütümüzü en düşük fiyata almak isteyen firmalar var, et yükselmesin diye dışarıdan sürekli ithalat yapılıyor. Giderler yüksek, süt üreticileri desteklenmeli.” diyerek sorunun çözümüne dikkat çekiyor.

Artan maliyetlerin kurbanlık alımını da zorlaştırdığını söyleyen Pehlivan, “Emekli maaşıyla kurban kesmek artık hayal oldu. Üretici suçlu değil, giderler yüksek.” şeklinde konuşuyor.

Related Posts

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş